dc.contributorGonzalez-Rodriguez, Javier-Leonardo
dc.creatorPinzón Espitia, Olga Lucía
dc.date.accessioned2015-06-09T17:26:38Z
dc.date.available2015-06-09T17:26:38Z
dc.date.created2015-06-09T17:26:38Z
dc.date.issued2015
dc.identifierhttp://repository.urosario.edu.co/handle/10336/10500
dc.identifierhttps://doi.org/10.48713/10336_10500
dc.description.abstractIntroduction: The evaluation of health technologies applied to the selection of a module of protein for hospital use, aims to provide support in choosing products cost effective and safe, in order to facilitate decision making to the different actors involved in the choice of therapeutic alternatives recommended in patients with elevated protein needs, as is the case in this investigation. Aims: To apply a mathematical method - to evaluate multi-protein modules available on the market for institutional nutritional therapy. Methods: Two phases are established, a review of the literature to establish and prioritize technical evaluation criteria of different modules offers protein, and two application of a mathematical model was developed to consider the protein module for use within hospital institutions, which consisted of assigning a value to each of the variables through an established semantic differential scale, which allowed calculating the percentage weight of each of the variables whose sum throw percentage score for each alternative. Results: Regarding the search for technical evaluation criteria for different protein modules deals in the following literature, nature or equivalence conditions of administration and use, safety, and efficacy were identified. Nature is self assessed by rating the chemical amino acid score corrected for protein digestibility (PDCAAS) weighing in assessing 39.05%, referring to the terms of use and management took into account factors included in the distribution systems unit dose with a weight of 27.61%, the efficiency was defined by the protein efficiency ratio (PER) which impacts the 19.53% of the grade and ultimately the safety criterion 13.81% with respect to packaging and labeling. Discussion: There is agreement with that reported in the literature concerning the technical evaluation criteria relevant to the quality of the protein, and the criteria of administration, safety and efficacy. Similarly to conduct triage criteria using the mathematical model in order to consider the protein module for use within hospital facilities, the measure PDCAAS nature, remains the most important when choosing a protein module. However, the total protein content and solubility are similar in all the tested products. Conclusions: When evaluating four alternative protein modules, offered by different pharmaceutical companies, the highest score corresponding to the alternative with a higher rating than 90%, the obtained two alternative protein modules for use in hospitals, which contain whey protein and amino acids in combinations.
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad del Rosario
dc.publisherMaestría en Dirección
dc.publisherFacultad de administración
dc.relationhttp://revista.nutricion.org/PDF/151014-EVALUACION.pdf
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAbierto (Texto completo)
dc.rightsEL AUTOR, manifiesta que la obra objeto de la presente autorización es original y la realizó sin violar o usurpar derechos de autor de terceros, por lo tanto la obra es de exclusiva autoría y tiene la titularidad sobre la misma. PARGRAFO: En caso de presentarse cualquier reclamación o acción por parte de un tercero en cuanto a los derechos de autor sobre la obra en cuestión, EL AUTOR, asumirá toda la responsabilidad, y saldrá en defensa de los derechos aquí autorizados; para todos los efectos la universidad actúa como un tercero de buena fe. EL AUTOR, autoriza a LA UNIVERSIDAD DEL ROSARIO, para que en los términos establecidos en la Ley 23 de 1982, Ley 44 de 1993, Decisión andina 351 de 1993, Decreto 460 de 1995 y demás normas generales sobre la materia, utilice y use la obra objeto de la presente autorización. -------------------------------------- POLITICA DE TRATAMIENTO DE DATOS PERSONALES. Declaro que autorizo previa y de forma informada el tratamiento de mis datos personales por parte de LA UNIVERSIDAD DEL ROSARIO para fines académicos y en aplicación de convenios con terceros o servicios conexos con actividades propias de la academia, con estricto cumplimiento de los principios de ley. Para el correcto ejercicio de mi derecho de habeas data cuento con la cuenta de correo habeasdata@urosario.edu.co, donde previa identificación podré solicitar la consulta, corrección y supresión de mis datos.
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dc.sourceinstname:Universidad del Rosario
dc.sourcereponame:Repositorio Institucional EdocUR
dc.subjectSoporte nutricional
dc.subjectalimentos especializados
dc.subjecttecnología en salud
dc.subjectmalnutrición
dc.subjectrequerimientos nutricionales.
dc.titleEvaluación de tecnologías sanitarias aplicada a la selección de un módulo de proteína para uso hospitalario
dc.typemasterThesis


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